Inukshuk WelZijn

Psychosociale hulpverlening en ondersteuning door:
Integratieve psychotherapie
Counseling met verbeeldingskracht
Persoonlijke Begeleiding-op-maat

Inukshuk

Wat is de basis van onze werkwijze? Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Inukshuk WelZijn biedt Integratieve (Psycho)therapie en Counseling - ook wel psychosociale therapie of -hulpverlening - bij uiteenlopende klachten die een oorzaak vinden in psychische, psychosociale, sociaal-maatschappelijke of medische gebeurtenissen of situaties. Integratieve Psychotherapie is een verdergaande therapeutische verdieping van counseling. Door de overlap en uitbreiding in aanpak en methodieken kunnen beiden ingezet worden binnen één traject afhankelijk van de hulpvraag, oorzaak en voortgang.

Door samenwerking tussen patiëntenverenigingen en beroepsvereniging LVPW (Landelijke Vereniging Psychosociaal Werkenden) wordt door gericht getrainde therapeuten ook ondersteuning geboden aan patiënten van de AVKV (Patiëntenvereniging Alvleesklieraandoeningen) en patiënten van de patiëntenvereniging Crohn en Colitis Ulcerosa. De therapeuten zijn en worden bijgeschoold door zowel gespecialiseerde artsen als ervaringsdeskundigen van de patiëntenverenigingen. Via de LVPW lvpw.nl/contact/ of via uw patiëntenvereniging www.alvleeskliervereniging.nl/ of www.crohn-colitis.nl/ kunt u meer informatie vragen waarna contact kan worden gelegd met een passende therapeut bij u in de beurt.

Ook biedt Inukshuk WelZijn individuele (ambulante) begeleiding en ondersteuning op maat bij maatschappelijke- en woonproblemen in de breedste zin des woords die oorzaak vinden in psychosociale en/of medische problematiek. Vaak gebeurt dit vanuit een PGB. Onderstaand leest u meer onder hoofdje 2.

1. Integratieve (psycho)therapie en Counseling.

De foto op deze pagina is symbolisch voor onze basis, verbeeldingskracht, van psychosociale therapie. Je ziet een pittoresk steegje: hobbelige bestrating, afgebladderde en fris gestucte muren, souterrains, nissen, deuren en meer. Wat er achter de deuren is, kunnen we niet zomaar zien. De ene deur zal makkelijker open gaan dan de andere. Een bocht onttrekt zicht op wat er verder wacht. Het steegje kun je zien als metafoor voor het levenspad. Een deel is afgelegd en heeft een gezicht gekregen. Belevenissen en herinneringen zijn verborgen achter de deuren. Om de bocht ligt hoe het levenspad er in de toekomst uit ziet. Wat om de bocht ligt zal aansluiten op wat je vanuit een pittoresk steegje kunt verwachten. Als je iets verandert aan het steegje, zowel zichtbaar als achter de deuren, zal wat om de bocht wacht dan ook mee veranderen.

Met de verbeeldingskracht van de cliënt en inzet van therapeutische gespreksvormen en technieken, wordt door een zoektocht in het eigen innerlijk onderzocht waar een klacht of probleem in het onbewuste haar oorsprong vindt. Door uitschakeling van gedachten en stimulering van alle zintuigen, gaat de aandacht instinctief naar de plaats die symbool staat voor wat je ingebracht hebt. Die plaats ga je symbolisch aanpakken in je onbewuste. Door de verandering, transformeert het beeld van de verbeelde plek. Wat om de bocht ligt verandert mee. De symbolische aanpassing wordt meegenomen terug in het bewuste hier-en-nu, waardoor ook hier een verandering plaatsvindt. De specifieke klacht in het dagelijkse leven is altijd uitgangspunt. Alleen dat deel wat geheeld of veranderd moet worden op de onbewuste plaats, wordt veranderd. Sommige ‘imperfecties’ zijn immers waardevol voor het totaal en willen we behouden. Zoals de foto een charmant plaatje laat zien waar de kuilen en afbladderingen helemaal in passen. Het totaalplaatje maakt dat we zijn wie we zijn en vooral ook mogen zijn: ons unieke zelf.      

Inukshuk WelZijn biedt Integratieve (Psycho)therapie, Counseling, Psychosociale therapie en -hulpverlening. Ook biedt Inukshuk WelZijn individuele (ambulante) begeleiding en ondersteuning op maat bij maatschappelijke- en woonproblemen in de breedste zin des woords die oorzaak vinden in psychosociale en/of medische problematiek.

Je kunt terecht voor therapie of counseling bij problemen door onder meer:     

  • Opvoedstress, als de dagelijkse zorgen om je kinderen je dreigen te overspoelen
  • Stress door mantelzorg, als de dagelijkse beslommeringen je dreigen te overspoelen
  • Dilemma's / als je op een kruispunt in je leven staat in loopbaan, gezin, relatie etc.
  • Relationele stress en -conflicten
  • Terugkerende conflicten op het werk of met de woonomgeving
  • Constant gevoel te kort te schieten in relaties, in werk, gezin, school enz.     
  • Depressie, somberheid, stemmingswisselingen
  • Vage of onverklaarbare lichamelijke klachten (pijnklachten, hyperventilatie, jeuk, eczeem enz.)
  • Klachten door langdurige geestelijke of emotionele overbelasting (burn-out klachten, geheugen- en concentratieverlies enz.)
  • Fobie, angstklachten     
  • Slaapproblemen (heftig dromen, woelen, slapeloosheid enz.)
  • Eetproblemen     
  • Lichte verslavingsproblemen     
  • Gedragsproblemen zoals agressie, ongewenst of on(aan)gepast verdrag wat je wilt veranderen    
  • Negatief of vervormd zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen, verlegenheid      
  • En nog zo veel meer...   

2. Persoonlijke begeleiding op maat

Bij persoonlijke begeleiding en ambulante woonbegeleiding kun je denken aan begeleiding en praktische ondersteuning op alle belangrijke leefgebieden. De dagelijkse taken en verplichtingen doen we samen met als doel dat het je weer gaat lukken om het (zoveel mogelijk) zelf doen. Voorbeelden zijn:

  • Hulp bij het maken van bezwaarschriften
  • Ondersteuning bij het contact met de verhuurorganisatie of andere instanties voor de vaste lasten
  • Samen een goed budgetplan maken of de juiste budgetondersteuning kiezen
  • Keuze van de zorgverzekeraar en best aansluitende verzekering
  • Ondersteuning bij conflict situaties met belangrijke mensen, hoe voorkom je die of los je het prettiger op?
  • Samen onderzoeken wat de best passende dagbesteding of vrijetijdsbesteding voor jou is, waar je blij van wordt, en hoe je daar kan instappen.
  • Samen onderzoeken hoe jij je leven zo zelfredzaam en zo zelfstandig als mogelijk is (weer) leuk kan maken en goed zin kan geven
  • Samen opruimen en organiseren in je woning kan ook, zodat je alles snel kunt vinden terwijl jij je er wel fijn thuis in voelt.
  • Begeleid worden om over drempels te stappen. O.a. door mee te gaan naar andere zorgverleners wanneer je ziek bent, naar keuringen of beoordelingen, als je ziek bent naar artsen als extra paar luisterende oren en extra geheugen of als herhaling van de uitleg.
  • In het opbouwen, uitbreiden en onderhouden van een sociaal net werk kan ondersteund worden. Door te oefenen samen in rollenspellen of (op de achtergrond) mee te gaan naar sociale activiteiten waar je niet zelf als nieuweling binnen durft te stappen.
  • En nog zo veel meer.   

Wat belangrijk is om te weten: wat jij zelf al kan gaan wij niet van je overnemen maar we kunnen je stimuleren om het te doen en om bijvoorbeeld het op een manier te doen die jouw leven makkelijker of beter te dragen maakt. Zo zijn we ook de oren en ogen die signaleren wanneer andere of meer hulp beter uitkomst kan bieden. Zoals bijvoorbeeld een indicatie aanvragen voor huishoudelijke ondersteuning erbij of helpen bij een aanvraag voor een vergoeding voor aangepaste of niet zelf betaalbare noodzakelijke voorzieningen of apparaten of voedselbank steun aanvragen. Waar goede erkende specialisten voor zijn, dat laten wij ook aan hun over. Denk daarbij aan een budgetbeheerder, een boekhouder, een belastingadviseur maar ook thuishulp bij medische zorg of voor zelfzorg in geval van ziekte of andere beperkingen. We kunnen je wel daar naar toe leiden, door gesprekken er over, en als dat gewenst is samen met jou de aanvraag of aanmelding doen.